COGNAC

Paul Giraud Cognac

Jean Paul Giraud er en producent som virkelig brænder for sit håndværk. Manden er passioneret til fingerspidserne. Stilen i husets færdige Cognac er meget traditionel for Grande Champagne. Alle Cognacs er lagret betydelig længere end lovens minimumskrav. Giraud ejer 42 hektar vinmarker som leverer råmaterialet til hans Cognac. Her er beplantet med 95% Ugni Blanc og 5% Folle Blanche. Alle marker er beliggende i det bedste underområde Grande Champagne. Cognac herfra har ret til betegnelsen Premier Cru som det eneste distrikt i Cognac. Jordbunden her er meget kalkholdig og producerer meget blomsterrige Cognacs der kan lagres i lang tid og derved opnå stor aromatsik kompleksitet, blødhed og fylde. Vinmarkerne dyrkes næsten efter økologiske principper og der sprøjtes så nænsomt som muligt. Som en af de få producenter får Paul Giraud stadig alle sine druer plukket i hånden, tidligere af spanske arbejdere, men i dag af de lokale bønder i området. Alle marker er beliggende i den østlige del af Grande Champagne området i landsbyerne Bouteville og St. Meme les Carrières.
Druerne vinificeres til en vin med 8-10 % alkohol der derefter destilleres i to pot stills fra hhv 1950 og 1962. Traditionerne holdes i hævd her på stedet. Vinen dobbeltdestilleres, første gang ”sur lie”, på bundfaldet, for at give yderligere kompleksitet. En besværlig proces der kræver konstant overvågning. Cognacen lagres derefter på egetræsfade fremstillet af Limousin eg ved fuld styrke. Der bruges ca. 30 % nye fade hvert år. En del af filosofien hos Paul Giraud er at man IKKE blander noget, heller ikke sin Cognac, derfor er de fleste produkter fra mandens hånd fra én enkelt årgang. Dette skrives ikke på etiket og beskrivelser, da det kræver speciel kontrol fra myndighederne der vil forringe Girauds kontrol med hans Cognac. Smagsmæssigt gennemgår en Cognac fra Grande Champagne en udvikling med alderen i fadet. Når de er unge er de mest florale, derefter gennemgår de en fase hvor det er frugten der er mest fremtrædende. Når Cognacen bliver meget gammel bliver frugt og blomst mere tilbagetrukne og så oplever man mere krydderi i glasset.
Elegance (6 år gammel)

En yngre Cognac der også er egnet til drinks og blandinger.
Cognacen i denne er 6 år gammel og dermed gammel nok
til at blive tappet som X.O. Jean Paul Giraud betegner selv denne
Cognac som en lille baby.
Næsen er præget af frugt og citrus samt nyristet egetræ.
Smagen er rå med friske gule frugter og en tæt kompleksitet af
tørret eksotisk frugt.

V.S.O.P. (8 år gammel)

En Cognac af flot kvalitet der viser noget af den kompleksitet man kan opleve i ung Grande champagne. En frisk duft af orange blomst og frugt. Her er noter af tørret abrikos og lidt honning. Smagen er kraftfuld
og meget fokuseret, igen med toner af tørret eksotisk frugt. En god mængde sødme fra fadlagringen står helt
klart i smagsindtrykket, men er flot balanceret i den lange eftersmag.
Napoleon (15 år gammel)

Her er vi kommet så langt op i alder så frugtkarakteren træder mere frem og den rå fadsmag kommer mere i baggrunden.
Napoleon er en betegnelse som ofte bruges om Cognac med god kraft og rå karakter.
Denne vil være oplagt som ledsager til en god cigar.
I duften fornemmes en helt frisk blomstermark, acaciehonning og blommer. Smagen er flot fokuseret med fadpræg,
stor fylde og dybde. En flot tæt længde giver et flot modspil i eftersmagen.
Vieille Réserve, X.O. (25 år gammel)

At først bruge X.O. begrebet om Cognac i denne alder vidner om den seriøsitet der ligger bag alt hvad Paul Giraud
arbejder med. Denne Cognac kan gå hen og blive favoritten hos mere end én person.
Duften er sart og blød med gode sødlige toner. Smagen er super balanceret med god kraft og alligevel næsten blød som likør.
Både smag og duft er fuld af eksotiske frugter, pære og abrikos samt krydrede strejf af honning, vanille .
Eftersmagen er et studie i balance og reflekterer flot de 25 års lagring.
Très Rare (Over 50 år gammel, Årgang 1962 i øjeblikket)

Tres Rare betyder særdeles gammel. Igen er denne Cognac fra et enkelt år og fuldstændig ublandet.
Egne marker, egen destillation og egen karakter.
Op af glasset vælter det med toner af peber og tørret krydderi. Fadet er helt gemt i et fyrværkeri af saft og kraft.
Smagen er igen præget af krydderi og tæt opbygning med en lang kraftfuld eftersmag.
Héritage (65 år gammel)

En perle fra samlingen af gammel Cognac bagerst i Paul Girauds kælder.
Dette er den eneste Cognac han blander af forskellige årgange. Heritage er blandet af årgangene 1945, 1946 og 1947.
En exceptionel oplevelse at opleve så flot et produkt af tidens tand. Historie pakket ned i en enkelt flaske.
At tænke sig at dette er druer der er høstet i tiden lige efter 2. verdenskrig sætter virkelig tingene i perspektiv.
At beskrive duft og smag i denne Cognac som andet end balance og sublimt er svært. Her finder alle smagsnoterne sammen,
her er balanceret frugt, her er eksotisk frugt, fadpræg i flot balance og en eftersmag der kan fornemmes blot man tænker på den.